środa, 18 stycznia 2017

Bezglutenowa i bezmleczna drożdżówka

W poszukiwaniu słodkości, które mogę zjeść natrafiłam na najszybszy przepis świata na olbrzymią cytrynową drożdżówkę! Bez glutenu, mleka i cukru... Da się? Jak najbardziej. Nie szukaj wymówek, a rozwiązań! ;) Na rynku pojawia się coraz więcej produktów bezglutenowych, co związane jest z wielkim boomem na diety eliminacyjne. Mimo wszystko pozostaję wielkim fanem domowych wypieków, bez ulepszaczy, zbędnego cukru, kolorowych dodatków i wszelkich E dodatków. Często niestety jeśli firma oferuje nam produkt bezglutenowy w innych aspektach pozostawia wiele do życzenia. Ciężko jest znaleźć w sklepie słodycze bez glutenu i do tego bez mleka. Nie wspomnę, że do tego chciałabym żeby były bez cukru i wszystkich świństw świata, a do tego nie kosztowały milionów. Realne? Nie sądzę! Z tego powodu słodycze domowej produkcji to strzał w dziesiątkę.
Przygotuj sobie:
150 gr zmielonych płatków migdałowych
150 ml oliwy z oliwek
75 gr mąki kukurydzianej 
50 gr ksylitolu 
3 jajka
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 
skórka z jednej cytryny

Dodatkowo:
mrożone maliny
sok z jednej cytryny
Wszystkie składniki wrzucamy do miski, blendujemy lub miksujemy, otrzymujemy gotową masę. Wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wtykamy malinki i wstawiamy na 50 minut do 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika zalewamy całe ciasto od góry sokiem wyciśniętym z jednej cytryny.
Gotowe!!!! :)
Przepis odrobinę przerobiony ale pochodzi stąd

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz